Devon Rex Cattery "Van Waspik"

Hallo Allemaal

Wij zijn Anja en Riny Smits uit het Noord Brabantse Waspik gelegen aan de A59. In 1982 zijn wij getrouwd en in 84´en 87´zijn onze zonen geboren. Toen wij trouwden kregen wij als huwelijks cadeau onze Engelse cocker spaniël pup Xaro van Duitse vrienden ( 11,6 jaar oud geworden ). In 84' kregen wij van de ouders van Riny onze Orax een bastaard pup ( 14,9 jaar geworden ) en wij hebben naast de honden ook nog allerlei andere dieren gehad zoals : raskippen - eenden -fazanten- konijnen - duiven - geiten - een viskom - een groot aquarium (125x45x45) - kanarie - hamsters - cavia - tamme ratten - huiskatten - en helaas maar een paar jaar een yorkshire terriër (van haar 9 tot 11 jaar). Zoals u ziet houden wij van dieren. Helaas kunnen wij niet meer zoveel verschillende dieren houden vanwege de gezondheids problemen van Riny.

Sinds 2002 hebben wij Devon Rexen poezen althans onze Saviera zij is geboren op 3 Maart 2002. Bij onze vrienden uit het Friese Heerenveen Fokke & Hennie van cattery " Limarisa's ". Riny kent Fokke al vanaf 1989 en wij komen regelmatig bij elkaar op bezoek. Toen Hennie in 1997 met Devons begon en wij de eerst opvolgende keer bij hun op bezoek waren , zijn wij ook verliefd geworden op het ras Devon Rex. Riny heeft toen achter Anja haar rug om een afspraak gemaakt met hen om een kitten te kopen van hen. In het weekend van Moederdag in 2002 waren wij in Heerenveen en kreeg Anja van Riny en de kinderen haar Saviera cadeau. Anja kon het eerst niet geloven , maar het was toch echt waar VERRASSING een Devon Rex kitten.

Zo zijn wij dus begonnen met de Devon Rex.

Wij hebben in 2003 een cattery naam aangevraagd dat is dus cattery "van Waspik " geworden. Met Saviera zijn wij 1 keer naar de kattenshow geweest ze werd toen best in variëteit van de Devons en Sphynxen en haalde een C.A.C. Maar helaas konden wij met Saviera niet gaan fokken , omdat zij daar niet 100% geschikt voor was qua gezondheid. HELAAS HELAAS. Daarom hebben we Saviera laten steriliseren en zij bleef bij ons en mocht bij ons oud worden. Wij willen alleen met poezen fokken die daar 100% geschikt voor zijn. Hierop besloot Hennie dat wij een nieuw kitten uit mochten komen zoeken. Uit haar volgende nestje van 28 Januari 2004 kozen wij een katertje die wij zouden gaan gebruiken als dekkater. Dit werd onze NIX een heel toepasselijke naam omdat wij hem voor NIKS hebben gekregen. Hij leek sprekend op Saviera en hij was ontzettend lief en een prachtige jonge kater. Daarom zijn wij met hem naar de kattenshows geweest met als resultaat dat hij met 3 keer showen zijn Kampioen titel heeft gehaald. Wij konden HELAAS ook met hem niet verder omdat hij ziek werd. Na vele bezoeken aan de dierenarts en onderzoeken bleek dat ons manneke de F.I.P. had en hebben wij moeten besluiten om hem te laten inslapen. Hij is 16 maanden oud geworden , wat een verdriet hebben wij gehad en nog missen wij hem nog wel eens.

Anja hoefde geen andere meer , wij zouden het wel bij Saviera alleen laten.

Op wereld dierendag 4 Okt. 2005 werd er in Heerenveen weer een nestje kittens geboren. Hennie en Fokke hadden het zo met ons te doen , dat ze zeiden denk er over na of je toch weer een kitten wilt HEBBEN. Wij nagedacht en zijn toen gaan kijken toen de kittens 6 weken oud waren en daar liep ze dan Anja werd opslag verliefd op het poesje dat kaal was ( Anja vind de Sphynx ook heel mooi ) dus zo is onze Angie bij ons gekomen. Angie was een mooie Red Point Devon geworden met een aardige vacht en heel lief en rustig. Ze lag graag bij je op schoot of onder je kleren lekker warm voor beiden.

Riny keek regelmatig op internet naar de Devons daar zag hij een kitten te koop staan. Dit was een Black Tortie een heel andere kleur dan Saviera ( seal tabby point ) en Angie ( red point ) dat was in Eindhoven. Riny heeft gebeld en wij zijn gaan kijken , wij waren gelijk verkocht van dat leuke snoetje. Dit is onze Bibi geworden Riny heeft haar voor zijn verjaardag gekregen. Bibi is geboren op 22 April 2006. Zo heb je 1 Devon en zo heb je er 3. In september 2006 zijn wij met Angie en Bibi naar een show geweest. Angie haalde een Uitmuntend 1 omdat haar vacht nog niet zo vol was en Bibi een Uitmuntend 1 in de jeugd klasse en is voorgedragen voor beste kitten dit was dus een prima resultaat. Angie werd 2 dagen voor ze 1 jaar werd krols en daarna elke 14 dagen. Dus wij zeiden zo van zullen wij een nestje nemen ja leuk. Toen op zoek naar een dekkater.

Dat is Mr Bo Jangels geworden Angie is met de kerst 2006 bij hem geweest maar dit was niets geworden. Daarna is Bo bij ons op bezoek geweest en ja hoor Angie was zwanger en op 22 Maart 2007 zijn er 3 kittens geboren 2 poesjes en 1 katertje.

Anja had al gezegd als er een poesje bij is dan houden wij dat. Het eerst geborene was een poesje en dat is nu onze Claire. Zo is eindelijk toch onze cattery naam "van Waspik" in gebruik genomen. Wij zijn onder tussen op meerdere kattenshows geweest en met goede resultaten. Bibi is ook moeder van een vijfling 12 Jan. 2008 4 katertjes en een poesje dit poesje was onze Esmee. Haar vader is Alwin La Reinette met Engels lijnen de nieuwste aanwinst van Hennie en Fokke uit Heerenveen. Ondertussen heeft Claire ook al een nestje gekregen op 25 juni 2008 van 4 kittens 2 poesjes en 2 katers hier uit blijft Fleur zij was een rode poes. Zo hebben wij nu 6 Devon Rex poezen en zullen wij regelmatig een nestje hebben. Ons Esmee heeft ook al een Nestje gehad op 16 April 2009 2 poesjes en 1 katertje. Onze poezen lopen bij ons vrij rond in ons huis en in de zomer lekker buiten als het mooi weer is in onze buitenren van 2.20m breed en 7.50m lang. Wij hadden een dekkater uit Australië hij is op 10 Sept. 2008 geboren onze Douwe (Rosabel Effe Douwe). Douwe is bij ons komen wonen op 10 Januari 2009.

Wij hebben een kattenkamer aan ons huis gebouwd. Zodat onze Douwe er in kon als het nodig was om een dame te dekken. Want verder heeft Douwe gewoon bij onze dames vrij rond gelopen. Ze kunnen vanuit de woonkamer zo in de kattenkamer door het kamerraam. Aan de kattenkamer is ook nog een flinke buitenren geplaatst, zodat ze met z´n alle ook naar buiten kunnen als wij niet thuis zijn en het mooi weer is.

Douwe heeft goed zijn best gedaan hij en Angie hebben 4 katertjes gekregen op 27 Juni 2009 helaas zijn er 2 katertjes gestorven dit komt omdat Angie bloedgroep B heeft en Douwe bloedgroep A. Toch wordt er op deze manier wel meer gefokt maar er zit altijd een risico aan en helaas is dat bij ons dus niet goed gegaan met die 2 kittens MAAR de andere 2 zijn mooie katertjes geworden en in prima gezondheid en zijn samen gebleven. 4 Januari 2010 is Bibi door middel van een keizersnee bevallen van 2 katertjes van onze Douwe en dit nestje is een nestje van beide ouders A bloedgroep en het is ook voor beide hun 2de nestje. Deze 2 kittens zijn hier op goede vrijdag 2 april 2010 vertrokken bij ons

En zo is het hier al een aardige poezebende geworden .

Wij hebben ook al aardige goede resultaten behaald op de show en hebben al 7 kampioenen.

Helaas hebben wij onze Claire moeten laten steriliseren omdat Claire astma heeft ja ook een poes kan astma krijgen. En daarom was het beter voor Claire geen kittens meer te krijgen en hebben wij haar op 1 juli 2010 laten steriliseren. Claire blijft gezellig bij ons wonen haar verdere hopelijk lange leven . Claire is tenslotte ons aller eerste kitten die hier geboren is.

Wij zijn ondertussen in 2020 en er al heel wat gebeurt in onze Cattery.
In 2012 hadden wij 8 Devon Rexen.
Wij zijn gestopt met het showen met onze katten omdat dat voor ons gevoel toch niet echt meerwaarde heeft.
Wij zijn wel onze fokpoezen en dekkater gaan testen op HCM , PKD en Patella Luxatie.
Omdat het fokken van zo gezond mogelijke kittens wel belangrijk is.
Douwe heeft bij ons 11 nestjes voort gebracht en een paar buiten onze eigen Cattery.
Toen heeft zijn zoon Rolex het een paar jaar overgenomen 3 nestjes met Koko.
Er zijn helaas ook al een aantal katten overleden (zie “in Nagedachtenis” ).
Maar gelukkig zijn er wel een paar kittens/poesjes bij ons gebleven.
Wij hebben de laatste jaren andere dekkaters gebruikt van andere Cattery’s.
En nu zijn we weer bezig met het voorbereiden voor onze eigen dekkater Boy

In 2011 hebben wij onze Koko gekocht en hebben nu onze 7de generatie van Waspik met ons laatste nestjes in 2019 en 2020.
De 1ste generatie is onze Claire. Zij is ondertussen 13 jaar en ondanks haar astma verder nog
in goede gezondheid.
Fleur was de 2de generatie Fleur is helaas maar 10 jaar oud geworden.
Fay is de 3de generatie en woont bij onze jongste zoon met haar dochter Sue en vriendin Mia en heeft 3 nestjes gehad.
Rolex zoon van Fay en Douwe de 4de generatie en woont bij onze oudste zoon samen met zijn zoon Bentley (van Koko ) Rolex heeft 3 nestjes voort gebracht
Zelda is de 5de generatie , eerste dochter van Koko en Rolex.
Dora (2017) en Hope (2018) zijn de 6de generatie dochters van Zelda van verschillende katers en hun kittens zijn de 7de generatie. .

Wij hopen dat we nog een aantal jaren nestjes kunnen doen met Zelda, Dora en Hope.
Onze nieuwe dekkater Bori Boy van Gaborland (2019) word in het kort getest en hopelijk mag Boy onze Cattery mee voort zetten
Koko heeft 7 nestjes gehad en was een super goede moeder. Nu geniet ze gesteriliseerd van het ouder worden in onze Cattery.

Alle info van onze nestjes staan onder pagina Nestjes.

Onze zonen zijn ondertussen getrouwd en zijn beide vader geworden in 2018. De oudste heeft een dochter en de jongste heeft een zoon. Tussen onze kleinkinderen zit amper een maand aan leeftijd verschil. En wij genieten dan ook met volle teugen van hen.

Jullie kunnen onze belevenissen verder blijven volgen op onze site en Facebook pagina.

Groetjes Anja en Riny.